Bílý čaj se vyrábí z nezralých listů čajovníku. Jemná chuť a aroma z něj činní velmi oblíbený a vyhledávaný čaj. Nejen pro jeho skvělou chuť je vyhledáván po celém světě, ale také díky svým účinkům na naše zdrví. Původ bílého čaje se datuje do starověké Číny, kolem roku 900. V té době byl čaj velmi oblíbený v císařské rodině a mezi šlechtou. Název „bílý“ se ujal podle jemných bílých chloupků, které pokrývají pupeny čajovníku. Původně byl oblíbený pouze v asijských končinách, postupně se ale jeho popularita rozšířila do celého světa. Jak se takový bílý čaj vyrábí? Výroba vyžaduje velkou preciznost a pečlivost.

čaj

Sklizeň mladých pupenů a listů totiž probíhá ručně, a jsou vybírány pouze ty nejkvalitnější a nejmladší lístky. Listy se poté suší na přímém slunci, což zachová jejich chuť a nutriční hodnoty. Na rozdíl od jiných druhů čajů zde neprobíhá žádný proces oxidace. Bílý čaj má několik druhů. Liší se svou intenzitou, chutí a také barvou nálevu. Mezi známé bílé čaje řadíme třeba bílý pivoňkový čaj nebo tzv. „stříbrné jehly“.

čaj

A jak má bílý čaj účinky na naše tělo a zdraví?

Bílý čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají bojovat tělu s volnými radikály, které mohou způsobovat nejrůznější onemocnění. Antioxidanty také zpomalují proces stárnutí a pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění srdce, a dokonce působí i jako prevence proti některým typům rakoviny. Tento čaj je také nízkokalorický, proto je doporučován, aby byl zařazen do našeho jídelníčku. Podle některých studií také podporuje metabolismus, takže se hodí v případě, kdy se snažíte redukovat svou váhu. Má také dobrý vliv na naše duševní zdraví. Je to díky obsahu aminokyselin L-theanin. Tato aminokyselina má zklidňující účinky na náš nervový systém a pomáhá nám snížit stres a úzkost v našem životě. Proto se bílý čaj doporučuje pít i před spaním.

Written by