Zateplování fasád fasádním polystyrenem je proces, který již započal krátce po sametové revoluci. Zpočátku měli mnozí lidé k polystyrenu značnou nedůvěru, ale brzy zjistili, že je to spolehlivý a zdravotně nezávadný materiál, který šetří výdaje za vytápění, což je aktuální zejména v dnešní době vysokých cen energií. Spolu s polystyrenem se na scéně v oblasti zateplování objektů objevila minerální vata. S tou se zpočátku počítalo hlavně u sádrokartonových konstrukcí při rekonstrukci podkrovních prostor, kdy se vata vkládala pod parozábranu mezi střešní krytinu, krokve a vnitřní sádrokartonové opláštění, ovšem dnes je to velmi oblíbený izolační prvek na domovních fasádách, neboť výrazně konkuruje svými vlastnostmi polystyrenu, který dokonce v mnoha směrech předčí.

oranžová fasáda

Vzniká tu ale otázka, jaké zvolit kotvení minerální vaty do zdiva. Polystyren je přece jen tvarově stálý a lze jej pokládat na stěnu přímo, ovšem vata je velmi měkká a poddajná. Musíte zkrátka zvolit takový způsob ukotvení, který vatu spolehlivě udrží na svém místě. Na minerální vatu se pak také velmi často klade obkladový kámen nebo dřevěné palubky, a tím se kotvení celé této konstrukce ještě komplikuje. Nevystačíte tu s běžnými stavebními hmoždinkami a podobnými prvky, musíte na to jít jinak. Jak?

zateplování fasády

Injektážní kotvy Spiral Anksys

Spiral Anksys je technologie, která se osvědčila při kotvení veškerých izolačních i obkladových fasádních materiálů. Jedná se o duté ocelové válečky v podobě svinuté pozinkované síťoviny. Váleček se prostrčí skrz předvrtaný otvor do izolace a zdiva a vyplní se montážní pěnou. Pěna se zachytí na síťovině, kde je přidržována mnoha styčnými body, tím pádem je takřka nemožné kotvou v otvoru pohnout. Vzniklý spoj je velmi pevný a odolává desítky let mnoha povětrnostním vlivům včetně některých extrémních.

Written by