Společenství vlastníků jednotek https://www.homepartner.cz/spolecenstvi-vlastniku-jednotek/ je forma spoluvlastnictví bytového domu, která je považována v současné době za jednu z nejvýhodnějších, jestliže se lidé dokážou shodnout na sdílení společného prostoru, a na údržbě domu. Neznamená to nutně podílet se tak, jako za socialismu v akci Z na různých opravách či revitalizacích domů, ale jde spíše o to, dohodnout se na domovní schůzi, která firma bude zajišťovat zateplování fasády, a kterou vybrat pro pokládku nové střešní krytiny.

bytový dům

Domovní schůze bývají vedené předsedou SVJ a ten by také měl mít největší přehled o hospodaření domu a o jeho technickém stavu. Dobrý hospodář je pak zárukou pro všechny obyvatele domu, že žijí v místě, které jim skutečně patří, a že se mohou spolehnout na to, že jejich příbytek je po technické stránce v pořádku, zejména co se týče pravidelných revizí elektroinstalace ve společných prostorách, plynových zařízení a rozvodů a komínových těles.

bydlení v paneláku

Ne každé SVJ ale dokáže ustanovit ze svých řad takového hospodáře, který by si poradil jak s technickými věcmi, tak i s těmi administrativními, a to v souladu s různými novelizacemi zákonů, které mohou lidem někdy usnadnit, ale někdy i zkomplikovat život. Dobrý hospodář musí mít tedy patřičné schopnosti tuto funkci zvládnout, a pokud se nikdo takový z domu neobjeví, nezbývá nic jiného, než oslovit někoho jiného – externího správce.

Externími správci bytových domů bývají specializované firmy, které tuto činnost provádí za úplatu pro větší počet subjektů. Výhodné pro SVJ je to hlavně v tom, že externí správci mají zkušenosti a mohou se v komplexní problematice lépe orientovat. Jejich činnost je navíc transparentní a lze ji kontrolovat a ověřovat, takže tu nehrozí nějaké machinace s penězi, podvody, úplatky, krádeže atp., Externí správci domů působí na celém území republiky a mohou spravovat místa i vzdálenější od sídla společnosti.

Written by