Bydlení byla a vždy bude základní životní potřeba. Každý potřebuje bydlet a mít střechu nad hlavou. I když má o svém bydlení každý nějaké představy, značná část lidí je poslední roky šťastní, že vůbec mají nějaké bydlení. Ceny za nemovitosti rostou opravdu rychle a šplhají do závratných výšin. Menší dvoupokojový byt v okresním městě zdražil zhruba o 50 %, často i o víc. Byty, které stavěl stát za minulého režimu, tehdejší zaměstnanci dostávají zdarma k podpisu pracovní smlouvy, či za směšné ceny. Ty stejné byty se teď prodávají za miliony, často ještě navíc v původním stavu.

peníze na bydlení

Problém s bydlením není jen ve vysokých cenách, ale také v tom, že značnou část pozemků a bytů skupují spekulanti a cizinci, kteří na jejich pronájmu chtějí vydělat. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy Češi nemohou sehnat bydlení, ale jen se to u nás hemží cizinci, kteří si pronajímají drahé byty v novostavbách. Koupit byt v novostavbě je pro běžného zaměstnance nebo mladou rodinu s malými dětmi téměř nereálné, protože ceny jsou opravdu extrémní, a kvalita developerských projektů často ani z poloviny neodpovídá přemrštěné ceně.

klíč k bydlení

Lidé ale někde bydlet potřebují, a někteří touží po bydlení v rodinném domě. I se stavbou je celkem problém, protože ochota lidí renovovat starší domy je snad nejnižší za poslední roky, a tak logicky roste poptávka po stavebních pozemcích. Jenže jich ubývá a to bez náhrady. I u bytů je situace ne zrovna růžová. Jsme svědky situace, kdy máme spoustu bytů prázdných, protože nájmy jsou vysoké, a lidé mají problém dosáhnout na hypotéku.

Hypotéka je účelový úvěr, který poskytují banky i nebankovní instituce v podobě nebankovní hypotéky na financování bydlení. Většinou si banky i nebankovní společnosti velice dobře promyslí, komu úvěr poskytnou, a často mají nastavené velice přísné podmínky.

Written by