Zvláště ženy věnují valnou část dne péči o pleť. Není neobvyklé, že v koupelnách najdeme hned několik různých pleťových krémů, některé na den, jiné na noc, a další na běžné používání. Ty samozřejmě mají různá složení, avšak jednou z věcí, které tam obvykle nechybí, je kolagen na pleť https://www.orcacollagen.cz/jak-funguje-kolagen/. Tomu jsou ostatně připisovány téměř zázračné účinky, alespoň pokud chceme věřit reklamám. Jak tomu ale je ve skutečnosti?

Tím hlavním, co se mu připisuje, je vypínání pleti. Ta má být díky kolagenu pružnější, a tedy s menším počtem vrásek. To samozřejmě mnohé ženy ocení, neboť vrásky jsou často považovány za příznak stáří, které je potřeba co nejvíce oddálit. Není tedy divu, že si jej obvykle tak chválí.

žena používající krém na pleť

Ukazuje se však, že účinky nejsou až tak skvělé, jak nám inzerují. Samozřejmě, není pochyb o tom, že určité účinky zde jsou. Bez nich by samozřejmě nebylo možné, aby byly takto propagovány. Co se však už tak neříká, je fakt, že nejsou až tak silné, jak by se mohlo z reklam zdát. Pleť totiž není tak snadné ovlivnit, jak by se mohlo zdát, alespoň ne tímto způsobem.

Je tedy otázkou, jak tedy mohou tyto krémy mít takové účinky. Přeci jen, mnoho žen je používá, a valné množství z nich skutečně pozoruje redukci vrásek. Zdá se tedy, že efekt je skutečný. Ovšem ani zde nic není takové, jak by se mohlo zdát.

plně nalíčená modelka

Ukazuje se totiž, že vrásky ve skutečnosti nezmizí. Jejich prohlubně jsou pouze vyplněny krémem, takže se zdá, jako by neexistovaly. Je to však pouze vizuální efekt, který zmizí okamžitě poté, co si krém umyjeme. To je ostatně důvod, proč si jej máme dávat i na noc – aby se vrásky neukázaly.

Znamená to tedy, že krémy jsou zbytečné? Ne tak docela. Zvláčňují pleť a poskytují ochranu před ultrafialovým slunečním zářením, a tedy i před rakovinou kůže. Neměli bychom však od nich očekávat zázraky, které nemůžou splnit.

Written by